Be kategorijos

Saulius Dambrauskas. Kam įdomu tai, kas niekam neįdomu? Štai kodėl reikėtų „sunereaguoti“ į planuojamą LGBT renginį Kaune

Written by Redakcija · 1 min read
Saulius Dambrauskas. Kam įdomu tai, kas niekam neįdomu? Štai kodėl reikėtų „sunereaguoti“ į planuojamą LGBT renginį KauneKą manau apie planuojamą LGBT renginį Kaune?

Vienas garbingas žmogus siūlo kreiptis į Kauno miesto savivaldybę su prašymu neišduoti leidimo LGBT renginiui Kaune, kuris organizuojamas šį rudenį.

Atsakau.

Šio ir panašių renginių vienas pagrindinių tikslų yra konflikto su visuomene eskalavimas, nes tik konfliktai tokioms organizacijoms sukuria jų pateisinamą egzistavimą ir finansavimą iš įvairių žmogaus teisėmis spekuliuojančių programinių šaltinių.

Tai tapo bene pačia lengviausia ES projektinių lėšų įsisavinimo galimybe, o Lietuvai ratifikavus Stambulo konvenciją – galėtų tapti net ir sisteminiu finansavimu.

Ir nėra taip svarbu, kas tampa kita konflikto šalimi – protestuojanti ar trukdanti renginiui visuomenė ar valstybinės institucijos (savivaldybė), neišdavusios renginiui leidimo. Žinoma, konfliktas su valdžia yra daug „pelningesnis“, nes jis užtikrina esminius ES finansinius šaltinius, teisių pažeidimo subjektu paversdamas pačią Valstybę. Tokia situacija galėtų tapti ir puikia proga strateginei bylai, nesunkiai galinčiai pasiekti net ir Žmogaus Teisių Teismą ir neabejotinai užtikrinti ilgalaikį finansavimą padėčiai tokioje valstybėje „pataisyti“.

Todėl jokiu būdu nepritariu tokių renginių suvaržymui institucinėmis priemonėmis, nes renginys ne tik kad vis tiek įvyks, bet tai jį padarys didžiuliu dėmesio centru ir ateityje tik padidins tokių renginių kiekį. Taigi tik nuo reakcijos į tokius renginius priklauso, ar jie taps vietinės, valstybinės ar tarptautinės reikšmės įvykiu.

Laikausi nuomonės, kad pati veiksmingiausia reakcija į šį ir panašaus pobūdžio renginius yra maksimalus jų ignoravimas, nekreipiant į juos jokio dėmesio. Manau, kad jeigu kauniečiai sugebėtų „sunereaguoti“ į šį renginį, Kaunas pateisintų save kaip visais laikais buvusio ir išliekančio tikro bei originalaus socialinio pasipriešinimo lyderis.

Tik pagalvokime, ką reikėtų parašyti žiniasklaidai, kuri taip tikėtųsi Lietuvą pristatyti homofobiška šalimi, jeigu tokiame renginyje Kaune, kuriame taip viltasi konflikto, provokacijų, neapykantos renginio dalyviams, policijos, tiesiog NIEKO neįvyktų? Ar tai, kad toks kitose šalyse įprastas renginys tiesiog įvyko, kam nors įdomu?..

Manau visiškai neįdomu.

Ir man nuoširdžiai tai neįdomu.