Aktualijos

Į karą Ukrainoje – lietuvių desantas

Written by Redakcija · 1 min read
Į karą Ukrainoje – lietuvių desantas

Denisas Nikitenka | ve.lt

Į Rusijos užpultą bei karo liepsnų apimtą Ukrainą iš Lietuvos išvyko pirmieji savanoriai, kurie dirbs instruktoriais: ukrainiečius karius apmokys, kaip naudotis sunkiąja, iš Vakarų gauta, ginkluote, dirbs medicinos ir kt. srityse.

Iš viso per keletą dienų savanoriais vykti į karo zoną Ukrainoje valią išreiškė apie 30 lietuvių, tarp kurių yra ir klaipėdiečių.

Apie tai, kas tokie gali vykti į Ukrainą ir prisidėti prie agresorės Rusijos armijos stabdymo, kokius dokumentus reikia turėti, koks bus savanorių vaidmuo, ir kitus specifinius su neeiline misija susijusius niuansus interviu „Vakarų ekspresui“ pasakojo visuomeninės organizacijos „Lukšų vyrai“ įkūrėjas bei lyderis Gintautas Mauricas. Šis kaunietis 24 metus tarnavo Lietuvos kariuomenėje ir yra išėjęs į atsargą.

Į frontą nevyks

Pradėjote rinkti savanorius iš Lietuvos, kurie pasiryžę vykti į Ukrainą ir padėti kovoje su okupacine Rusijos armija. Nuo kada tai vyksta, kiek žmonių jau atsiliepė ir kada planuoja išvykti pirmieji savanoriai?

Prasidėjo viskas praėjusį šeštadienį. Dar penktadienį buvau nutaręs pats vykti į Ukrainą, pradėjau rinkti informaciją. Kitą dieną susirašėme su TV laidų autoriumi Šarūnu Jasiukevičiumi iš „Praeities žvalgo“.

Jis koordinuoja pabėgėlių iš Ukrainos klausimą: parvežimą, nuvežimą iki sienos, apgyvendinimą ir t. t. Šarūnas manęs paklausė, ar aš imčiausi koordinacinių veiksmų dėl savanorių vykimo į Ukrainą, nes yra krūva žmonių, kurie nori prisidėti ir vykti į karo apimtą šalį. Aš sutikau ir pradėjome judinti tuos dalykus.

Iš pradžių susisiekėme su Valstybės saugumo departamentu, asmeniškai – su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku. Uždavėme klausimus, gavome atsakymus. Be Vyriausybės leidimo niekas negali prisijungti prie kitos šalies karinių pajėgų.

Pradėjome teisėto vykimo savanoriauti į Ukrainą įforminimo procedūras, konsultacijas. Mes važiuojame savo noru. Nesame kariškiai, bet tarnavę Lietuvos kariuomenėje. Kai kurie turi patirties ir Prancūzijos svetimšalių legione. Rimti vyrai, kurie gali mokyti, pasidalyti patirtimi.

Savo ruožtu Ukraina praėjusį šeštadienį paskelbė, kad rinks ir svetimšalių karių legioną, o sekmadienį paviešino algoritmą, kaip tai gali vykti. Danijos vyriausybė jau leido šios šalies piliečiams prisijungti prie svetimšalių legiono. Tikimės, kad artimiausiomis dienomis bus ir analogiškas sprendimas iš Lietuvos Vyriausybės.

Tad tie, kurie vyks dirbti instruktoriais, galbūt galės legaliai prisijungti ir prie svetimšalių karių legiono Ukrainoje bei realiai dirbti tą darbą, kurį puikiai išmano. Tik viską reikia derinti su Ukrainos ambasada Lietuvoje. Svarbu, kad žmonės nesiimtų savarankiškų, nelegalių veiksmų.

Šiuo metu yra apie 30 savanorių. Pirmadienį, vasario 28-ąją, į Ukrainą išvyko pirmieji keturi.

Straipsnio tęsinį skaitykite ČIA.