Aktualijos

PRAŠYMAS IŠSAUGOTI KONSTITUCIJOS PROSPEKTĄ

Written by Redakcija · 1 min read

          LIETUVOS SĄJŪDŽIO VILNIAUS SKYRIUS                                

     leonaslabora@gmail.com,  canaris.adm@gmail.com 

Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkei Viktorijai Čmilytei – Nielsen

Lietuvos Respublikos ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei

Krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui

Lietuvos kariuomenės vadui Valdemarui Rupšiui

Lietuvos policijos generaliniam komisarui Renatui Požėlai

Žiniasklaidai ir Vilniaus m. gyventojams

PRAŠYMAS IŠSAUGOTI KONSTITUCIJOS PROSPEKTĄ 

                                                              Vilnius, 2021-10-26

           Pastaruoju metu Vilniuje, miesto mero R. Šimašiaus iniciatyva, sparčiai vykdomas gatvių siaurinimo vajus. Kaip žinia, tai nėra sveikintinas, kai kuriose, ypač staigių posūkių vietose vairuotojams daug problemų keliantis veiksnys.

           Jeigu mažiau judriose gatvėse tą dar galima kažkiek toleruoti, tai magistralinėse, automobilių spūstimis apkrautose gatvėse, tas visiškai nepriimtina. 

           Kaip skelbia žiniasklaida, vienoje intensyviausių automobilių eismo magistralėje Konstitucijos prospekto viduryje mero R. Šimašiaus nurodymu Vilniaus savivaldybės ir jos įmonių grupės darbuotojai spalio 30 d. Konstitucijos prospekte rinksis pasodinti daugiau kaip 80 medžių ir 800 krūmų, kurių kaina sieks apie 230 tūkst. eurų.

           Nesiimame spręsti apie galimai reikalingesnį bei efektyvesnį šių lėšų panaudojimą miesto reikmėms, tačiau norime atkreipti ypatingą dėmesį į daug platesnę Konstitucijos prospekto, kaip vienos pagrindinių miesto transporto arterijų panaudojimo svarbą. 

           Apie tai jau sunerimę kalba tiek policijos, tiek priešgaisrinės, tiek civilinės gyventojų saugos tarnybų atsakingi pareigūnai. Kaimynystėje turėdami tokį neprognozuojamą objektą, kaip Astravo AE, turime būti bet kada pasiruošę netikėtumams. Tam neužtenka teorinių mokymų atominės nelaimės atvejui. Tam turi būti parengti bei užtikrinti pralaidumui visi reikalingi ir saugūs skubaus gyventojų evakuacijos iš miesto bei karinės ar specialiosios technikos judėjimo keliai. 

           Ne mažiau svarbi bei aktuali Konstitucijos prospekto panaudojimo istorinių, karinių bei kitų reprezentacijai skirtų renginių būtinybė. Prospektą susiaurinus pasodintų medžių juosta, ateityje nebeturėsime galimybės stebėti tokius renginius, kaip 2018 m. lapkritį Konstitucijos prospekte vykęs įspūdingas Lietuvos kariuomenės bei NATO karinės technikos paradas. Apie tai savo nuomonę kuo skubiau prašytume pareikšti ir Krašto apsaugos ministerijos bei Lietuvos kariuomenės vadovybę.

           Manome, jog Konstitucijos prospekto siaurinimo klausimu, viduryje nepamatuotai ambicingai sodinamų medžių juosta, neatidėliotinai privalo įsikišti  LR Prezidento, LR Seimo Pirmininkės ir LR ministrės Pirmininkės institucijos ir minėtus darbus sustabdyti iki nebus pateiktos Kelių policijos, priešgaisrinės saugos, greitosios medicinos pagalbos tarnybos, Krašto apsaugos ministerijos bei kitų žinybų išvados. 

           Ne mažiau svarbi ir visuomenės nuomonė, kuri Vilniaus m. savivaldybės vadovų šiuo klausimu visiškai ignoruojama.

           Lauktume pozityvių sprendimų.

LS Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius, tel. 8 674 38465

Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos valdybos narys Kęstutis Balčiūnas,  tel. 8 699 34880