Aktualijos

Florida tvirtina, kad jauni vyrai neturėtų gauti COVID‘o mRNR skiepo dėl rizikos mirti nuo širdies ligos

Written by Biciulystė Siūlo · 1 min read
Florida tvirtina, kad jauni vyrai neturėtų gauti COVID‘o mRNR skiepo dėl rizikos mirti nuo širdies ligos

Tokia rekomendacija yra pirmoji tarp JAV valstijų ir skelbiama daugėjant įrodymų, kad COVID-19 vakcinos sukelia dažnas mirtinas širdies veiklos komplikacijas.

Floridos vyriausiasis chirurgas, gydytojas Dr. Džozefas A. Lapado (Joseph A. Lapado) penktadienį sakė, kad Floridos valstija šiuo metu oficialiai rekomenduoja neskiepyti jaunų vyrų Pfizer ir Modernos mRNR pagrindu sukurta COVID-19 vakcina, minėdamas mirtinų su širdies veikla susijusių pašalinių poveikių riziką.

Floridos Sveikatos departamentas (FDOH) penktadienio vakarą paskelbė naujas gaires, pasiremdamas departamento atliktos analizės, skirtos įvertinti mRNR vakcinos saugumą, rezultatais.

„Ši analizė parodė, kad tarp 18-39 metų amžiaus vyrų 28 dienų po skiepijimo mRNR vakcina laikotarpiu 84% padidėja su širdies veikla susijusios mirties santykinis dažnis“ – tvirtino departamentas. „Esant aukštam visuotinio imuniteto prieš COVID-19 lygmeniui vakcinos naudą persveria tokia neįprastai didelė šio amžiaus vyrų rizika mirti dėl su širdies veikla susijusios priežasties.“

Vyresniems nei 60 metų amžiaus vyrams po skiepų, remiantis FDOH analize, taip pat yra 10% aukštesnė rizika mirti dėl su širdies veikla susijusios priežasties.

Remdamasis departamento radiniais vyriausiasis chirurgas Lapado rekomendavo, kad 18-39 metų vyrai vengtų skiepytis mRNR vakcina, ir pabrėžė, jog būtina laikytis „ypatingo atsargumo“ tiems, kurie jau yra turėję sunkumų dėl širdies veiklos.

„Tiriant bet kurių medikamentų, įskaitant vakcinas, saugumą ir veiksmingumą, svarbus komponentas yra visuomenės sveikata,“ pranešime minėjo Lapado, kurį vyriausiojo chirurgo pareigoms pasirinko Floridos gubernatorius Ronas DeSantis (Ron DeSantis). „Saugumui buvo skirta žymiai mažiau dėmesio, ir daugelio individų susirūpinimas buvo praignoruotas – štai tokie yra svarbūs radiniai, kurie turėtų būti perduoti Floridos gyventojams.“

Florida „nenutylės tiesos“ apie su vakcina susijusią mirties riziką, teigė Ladapo paskesniame Tviterio įraše.

Lapado rekomendacijos yra pirmosios tokio pobūdžio tarp JAV valstijų ir skelbiamos daugėjant įrodymų, kad COVID-19 skiepai sukelia dažnas mirtinas širdies veiklos komplikacijas, ypač jaunesnio amžiaus vyrams.

Gruodžio mėnesį paskelbtas britų tyrimas parodė, kad miokardito, t.y. širdies uždegimo, rizika po skiepijimo Pfizer ar Modernos COVID vakcina vyrams iki 40 metų yra keletą kartų didesnė už vidutinę ir kad miokarditas po skiepijimo gali dažniau sukelti mirtį nei kiti sveikatos sutrikimai. Kitas tyrimas, kurį anksčiau šiais metais paskelbė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), nustatė, kad po mRNR injekcijų 12-24 metų amžiaus vyrų grupėje miokardito dažnis šovė į nematytas aukštumas.

Floridos pozicija COVID-19 skiepų atžvilgiu ryškiai skiriasi nuo Baideno (Joe Biden) administracijos, kuri sumenkino vakcinų keliamą riziką ir agresyviai reklamavo injekcijas vaikams nuo 6 mėnesių, nors jaunesnėse amžiaus grupėse rizika mirti nuo paties koronaviruso praktiškai neegzistuoja.

Vadovaujant gubernatoriui DeSančiui Florida buvo vienintelė valstija, atsisakiusi įdiegti vaikų nuo šešių mėnesių iki penkerių metų vakcinavimą, o kovo mėnesį oficialiai patarė neskiepyti nuo COVIDsveikų vaikų iki 18 metų.

tiesos.lt