Šis bei tas

Žinios iš pasaulio…

Written by admin · 5 min read

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas kovo 5d., antradienį neatlaikė kovos su vėžiu,kuriuo sirgo pastaruosius dvejus metus. Kubos ligoninėje jam buvo atlikta kelios operacijos, jį gydė geriausi pasaulio medikai. Grįžęs iš Kubos ir neatgavęs jėgų, dėl kvėpavimo takų infekcijos buvo paguldytas į Karakaso karo ligoninę. Deja, širdis neatlaikė-ištiko infarktas. Mirtis nutildė pagrindinį Lotynų Amerikos kairiųjų balsą, kuris kartu su Kubos  Fideliu Kastro, buvo laikomi didžiausiais  komunistinio režimo diktatoriais Lotynų Amerikos pasaulyje. Susidariusi situacija nukreipė šią naftos turtingą šalį į pirmalaikius rinkimus.

Viceprezidentas Nicolasas Maduro, sunkiai tramdydamas ašaras, paskelbė apie H.Chavezo mirtį, sakydamas, kad vyriausybė pasiuntė į gatves ginkluotąsias pajėgas ir policiją, siekdama ,,palaikyti ir saugoti mūsų žmonės bei užtikrinti taiką”. Hugo Chaves buvo 58 m. amžiaus. Buvo didelis Simon’o Bolivaro gerbėjas. H.Chavez turėjo keistenybių,kaip pvz.,  iškilminguose posėdžiuose šalia savęs pasistatydavo tuščią kėdę, skirtą Simon’ui Bolivaro’ui…(tai viena ryškiausių Pietų Amerikos istorinių asmenybių, žymus karvedys ir politikas, Venesuelos prezidentas  1813 – 1819). H.Chaves ne kartą viešai pasisakė, jog turi galių pasikalbėti su seniai iš gyvenimo išėjusiais žmonėmis.

Venesuelos prezidento Hugo Chavezas palaikai bus balzamuoti. Po gedulo iškilmių, kurios vyksta šį penktadienį, jie dar mažiausiai septynias dienas bus viešai pašarvoti, pareiškė laikinasis šalies vadovas Nicolas Maduro. H. Chavezas bus balzamuotas, „kaip Ho Chi Minhas, kaip Leninas, kaip Mao Tse-tungas“, kalbėjo N. Maduro ketvirtadienį per valstybinę televiziją. Esą nuspręsta „komandantės kūną balzamuoti, kad jis amžiams būtų matomas, kad tauta jį galėtų turėti savo revoliucijos muziejuje“.

Balzamuoti H. Chavezo palaikai pradžioje bus pastatyti Venesuelos sostinės kareivinėse. Iš čia jis 1994-aisiais pradėjo nepavykusį pučą prieš prezidentą Carlosą Andresą Perezą.

***
Rusijos žmonės antradienį mini Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino mirties 60-ąsias metines: tirono gerbėjai padėjo gėlių ant jo kapo Maskvoje, o kritikai jį kaltina dėl milijonų žmonių žūties per politinius valymus. Kaip praneša žiniasklaida, apie tūkstantis ištikimų Stalino gerbėjų padėjo gėlių ant jo kapo prie Kremliaus sienos. Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas vadovavo prie Stalino kapo susirinkusiems žmonėms, girdamas jį kaip šalies “didžių pergalių” simbolį ir sakydamas, kad Rusija turėtų vadovautis šia “unikalia patirtimi”, spręsdama savo problemas.
***
Didysis valstybės antspaudas JAV naudojamas nuo 1782 metų, juo yra tvirtinami JAV vyriausybės išleidžiami dokumentai. Antspaudo saugotojas yra JAV valstybės sekretorius. Antspaudas yra dvipusis: vienoje pusėje pavaizduotas erelis su regalijomis, ir ši pusė dažnai vadinama JAV valstybiniu herbu, o kitoje pusėje piramidė ir „likimo akis“. Nuo 1935 metų abi antspaudo pusės vaizduojamos ant 1 JAV dolerio banknoto.
***
Per visą „Oskaro“ premijų istoriją buvo tiktai trys filmai, kurie gavo „Oskaro“ statulėlę visose penkiose svarbiausiose nominacijose: „Geriausias filmas“, „Geriausia režisūra“, „Geriausias scenarijus“, „Geriausias moters vaidmuo“ ir „Geriausias vyro vaidmuo“. Tai yra 1934 metų režisieriaus Frenko Kapro filmas „Tai nutiko kartą naktį“, 1975 metų Milošo Formano filmas „Skrydis virš gegutės lizdo“ ir 1991 metais sukurtas Džonatano Demmi filmas „Ėriukų tylėjimas“.
***
Senovės romėnų mitologijoje buvo trys deivės, kurios buvo minimos visada kartu ir vadinamos vienu vardu – “Gracijos“. Jos globojo džiaugsmą, malonumus, linksmybes, o bendrinėje kalboje reiškė puošnumą, patrauklumą, grožį. Bet senovės graikų mitologijoje, iš kur jos ir atėjo pas romėnus, jos turėjo savo vardus: Jefrosinija (džiaugsmas), Aglaja (spindesys) ir Talija (gausa).
***
Bernardas Šou 1931 metais atvyko į Leningradą. Jį pasitikusio SSRS Rašytojų sąjungos Leningrado skyriaus atstovo jis paklausė – kiek Leningrade yra rašytojų, ir gavo tikslų atsakymą – 224, kadangi tiek jų buvo registruotų. Vėliau iškilmingo banketo metu jis uždavė tą patį klausimą rašytojui Aleksejui Tolstojui, kuris pagalvojęs pasakė – 5. Jis turėjo omenyje save ir dar kažkuriuos kitus 4 rašytojus, kuriuos pripažino jei ir ne sau lygiais, tai bent pakenčiamais.
***
Olimpinių žaidynių emblemose metai paprastai užrašomi dviem arba keturiais skaitmenimis
(pavyzdžiui – Barselona 92, Pekinas 2008). Tačiau vieną kartą metai buvo užrašyti penkiais ženklais. Tai buvo 1960 metais, kai Olimpiada vyko Romoje. Jie, akcentuojant Romos istoriją, buvo užrašyti romėniškais skaičiais – MCMLX.
***
Vokiečių pedagogas Fridrichas Friobelis 1837 metais Bad-Blankenburgo mieste įsteigė mokymo-ugdymo įstaigą mažiems vaikams, kurią pavadino Kindergarten, t. y. vaikų sodu. Taip Friobelis norėjo pabrėžti įstaigos paskirtį – mažais vaikais reikia rūpintis ir juos puoselėti, kaip augalus sode. Nuo to laiko daugelyje šalių vaikų įstaigos taip ir vadinamos.
***
Ilgiausiai istorijoje valdęs valstybę monarchas yra senovės Egipto šeštosios dinastijos penktasis faraonas Pepi (Piopi) II Neferkaras, kuris valdė Egiptą ištisus 94 metus (maždaug nuo 2278 m. iki 2184 m. prieš mūsų erą). Jis paveldėjo sostą būdamas šešiametis vaikas ir pragyveno iki 100 metų.
***
Metalų suvirinimo elektra būdą 1881 metais išrado rusų inžinierius Nikolajus Benardosas
(1842-1905). Šį procesą jis pavadino „elektrogefest“. Deja, pavadinimas neprigijo.
***
Turkmėnijos valdovas („Turkmenbaši“) Saparmuratas Nijazovas 2001 metais uždraudė šalyje baletą, operą ir cirką, kaip žalingus turkmėnų liaudžiai. Jo nurodymu operos ir baleto teatras Ašchabade buvo nugriautas. 2006 metais atėjęs į valdžią antrasis Turkmėnijos prezidentas Gurbanguly Berdymuchamedovas reabilitavo operą ir cirką, tačiau baletą paliko uždraustą.
***
La-Rošelės apsiaustis, vykusi 1627-1628 metais, įkvėpė didįjį romanistą Aleksandrą Diuma, kuris į tuos įvykius įvėlė savo „Trijų muškietininkų“ herojus, kartu savaip interpretuodamas faktus. Dauguma šiandienos žmonių apie šį įvykį žino tiktai iš romano. Vienok, tai yra svarbus karinis ir istorinis Liudviko XIII karaliavimo epochos įvykis, kuris baigėsi visiška apsiaustųjų kapituliacija. La-Rošelės gyventojai, vadovaujami mero Žano Gimmono, net 14 mėnesių atlaikė apsiaustį, palaikomi anglų. Per tą laiką miesto gyventojų nuo 27000 sumažėjo iki 5000.
***
1825 metais mirus Rusijos imperatoriui Aleksandrui I, visi galvojo, kad imperatoriumi taps
caraitis Konstantinas. Peterburgo monetų kalyklos vadovai, norėdami įsiteikti naujajam valdovui,
puolė kalti naujas 1 rublio sidabrines monetas su jo atvaizdu. 1825 metų gruodžio 14 d.
imperatoriumi paskelbus Nikolajų I, tas vadinamas „Konstantino rublis“ buvo įslaptintas iki pat
Nikolajaus I mirties. Šiuo metu yra žinoma tiktai apie 6 išlikusias „Konstantino rublio“ monetas,
kurios yra didelė numizmatinė vertybė.
***
Skaisčiąją mimozą (Mimosa pudica) į Europą iš Amerikos XIX amžiaus viduryje atvežė
kapitonas Polis Terneris, kuris, būdamas šmaikštaus charakterio, paskleidė gandą, jog ši stebuklinga
gėlė suskleidžia savo žiedlapius, kai netoliese atsiranda melagės, suktos ir piktos moterys. Tuo buvo
tikima gana ilgai, kol botanikai nenustatė, kad šitaip jautrus augalas tiesiog reaguoja į bet kokius
išorės dirgiklius.
***
Karališkasis Haid-parkas, kurio plotas 1,4 km2, yra Londono centre. Jo pavadinimas
kildinamas iš senovinio britų ploto vieneto – haidos. Viena haida buvo laikomas žemės plotas, kurio
pakanka pragyventi vienam laisvam valstiečiui (kerlui). Realiai haidos dydis smarkiai skyrėsi,
priklausomai nuo regiono ir žemės kokybės – nuo 40 iki
***
Senovės Graikijos poeto Homero, sukūrusio tokius šedevrus, kaip „Iliada“ ir „Odisėja“,
gimimo vieta yra nežinoma. Dabar į jo gimtinės vardą pretenduoja net 7 miestai: Smirna, Chiosas,
Kolofonas, Salaminas, Rodosas, Argosas ir Atėnai.
***
Siuvimo siūlai yra žymimi numeriais (indeksais) Nr30, Nr40. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui,
Nr.40 siūlo 40 metrų sveria 1 gramą, Nr.30 – 30 metrų sveria 1 gramą.
***
Holivudo „Šlovės alėjoje“ šaligatvyje yra įmontuotos žvaigždės su įžymybių vardais. Tiktai
vieno boksininko Mahometo Ali žvaigždė yra ne šaligatvyje, o kinoteatro „Dolbi“ sienoje. Tai
padaryta paties boksininko prašymu – Mahometas Ali, kaip tikintis musulmonas, nenorėjo, kad
praeivių kojos mindžiotų pranašo Mahometo (Muhammad) vardą.
***
„Mercedes-Benz“ logotipas su trikamape žvaigžde buvo sukurtas 1909 metais. Trys žvaigždės spinduliai simbolizuoja firmos sėkmę vandenyje, ore ir ant žemės. Tai paaiškinama tuo, kad firmos savininkas „Daimler AG“ gamino ne tiktai automobilius, bet ir variklius lėktuvams ir laivams. Kartu trikampė žvaigždė simbolizuoja „Mercedes-benz“ automobilio vieningą kokybinį tinkamumą jo vairuotojui, keleiviui ir mechanikui.
***
Leonardo da Vinči „Mona Liza“ 1911 metų rugpjūčio 21 buvo pavogta iš Luvro muziejaus. Vienas iš įtariamųjų buvo didysis dailininkas Pablas Pikasso. Iš tiesų paveikslą pavogė Luvro darbuotojas, veidrodžių meistras iš Italijos Vinčenco Perudžis. Tai išaiškinti ir grąžinti paveikslą į jo vietą pavyko tiktai po 2 metų, kada apsiraminęs ir netekęs atsargumo vagis atsiliepė į skelbimą laikraštyje ir norėjo parduoti „Džakondą“ Uficių galerijos direktoriui Florencijoje.
***
Savo laiku SSRS kirpyklose, restoranuose, pirtyse ir kitose viešose vietose, susijusiose su žmonių aptarnavimu, kabėjo plakatai: „Arbatpinigiai žemina tarybinio žmogaus orumą“.
Pasakojama, kad įžymusis aktorius Rostislavas Pliatas, atsiskaitydamas su kirpėju, žvairuodamas į tokį plakatą, kalbėdavo: „Dievinu žeminti tarybinio žmogaus orumą“. O atsiskaitęs ir palikęs dosnius arbatpinigius, paprastai paklausdavo: „Ar aš pakankamai įžeidžiau jūsų orumą?“.
***
Olimpinis Liuiso Kompanos vardo stadionas Barselonoje, kuris buvo pagrindinė 1992 metų
Olimpinių žaidynių arena, buvo pastatytas dar 1927 metais, tikintis laimėti teisę rengti 1936 metų
Olimpines žaidynes. Tačiau tada laimėjo Vokietijos Miunchenas, o ispanams teko laukti dar visus 65 metus, kol Olimpiada įvyko Barselonoje.