Šis bei tas

Miglė Kačinskaitė. Lietuvio sukurtas stalo žaidimas – vienas geriausių pasaulyje

Written by Biciulystė Siūlo · 1 min read

Sulinskas urtis zaidimai  Birželio 11 d. Vokietijoje įvyko prestižiniai stalo žaidimų apdovanojimai „Spiel des Jahres 2018“, kuriuose pirmą kartą dalyvavo ir Lietuvos atstovai. Určio Šulinsko sukurtas stalo žaidimas „Emojito“ pateko į geriausių pasaulyje stalo žaidimų vaikams trejetuką. Turint omenyje, kad pasaulyje kasmet sukuriama ir išleidžiama beveik 3 tūkstančiai naujų stalo žaidimų, tai – didžiulis pasiekimas!Kasmet stalo žaidimų srities profesionalai išrenka tris geriausius žaidimus, besivaržančius dėl metų stalo žaidimo titulo keliose skirtingose „Spiel des Jahres“ kategorijose. Žaidimai vertinami pagal koncepciją (originalumas, žaidybiškumas, žaidimo vertė), taisyklių struktūrą (išdėstymas, aiškumas, suprantamumas), vizualinį pateikimą ir apipavidalinimą (dėžutė, žaidimo lenta, taisyklės) bei autorinį žaidimo dizainą (žaidimo funkcionalumas, meistriškas išpildymas).

Stalo žaidimas „Emojito“ – tai kartu ir emocinio intelekto įgūdžius lavinantis žaidybinis įrankis, kurio tikslas – padėti žaidėjams suprasti savo ir kitų patiriamas emocijas, jas atskirti, išreikšti bei išmokti meistriškai valdyti. Žaidimą sudaro 100 iliustracijų kortelių, kuriose pavaizduotos skirtingos veikėjų emocijos, reiškiamos žaidėjų veido mimikomis ir garsais.

Urtis Šulinskas ne vienerius metus domisi emociniu intelektu ir norėjo rasti būdą, kaip šias žinias paprastai ir smagiai perteikti visuomenei. Juk emocijos – kasdienis žmogaus palydovas, todėl labai naudinga išmokti jas pažinti, aiškiai išreikšti ir suprasti.

„Svarbu tai, kad, žaisdami su kitais žmonėmis, kartu patiriame kokią nors situaciją. Tai panašu į bendrą nuotykį ar kelionę. Bendri patyrimai stiprina kartu žaidžiančių šeimos narių, draugų ar pažįstamų ryšius“, – teigia U.Šulinskas.

Kūrėjas pripažįsta, jog stalo žaidimų kultūra Lietuvoje pradėjo vystytis palyginti neseniai. Tačiau šiandien situacija sparčiai gerėja. Pats žaidimo autorius prieš keletą metų įkūrė stalo žaidimų kultūrą Lietuvoje puoselėjantį projektą „Vienaragis.LT“, kurio tikslas – supažindinti Lietuvos visuomenę su stalo žaidimais, atskleisti jų grožį ir parodyti bei įrodyti praktinę naudą.

Žaidžiant įvairius stalo žaidimus, vystomi asmeniniai ir socialiniai įgūdžiai: loginis, strateginis mąstymas, darni tarpusavio komunikacija, derybiniai įgūdžiai, empatija, kūrybiškumas, vaizduotė ir kt.

U.Šulinsko teigimu, stalo žaidimus naudinga žaisti kiekvienam. Jie skatina nuoširdžiai bendrauti tarpusavyje ir geriau pažinti save bei kitus.

„Pastebiu, kad Lietuvoje suaugusieji dažniausiai perka stalo žaidimus tik vaikams, norėdami kuo nors juos užimti. Tačiau iš tikrųjų žaismingumas, gebėjimas žaisti yra kiekvienam reikalinga savybė, tai patyrimas, leidžiantis pabūti kuo nors kitu.“

Určio Šulinsko kūrybiniame bagaže – keliasdešimt autorinių stalo žaidimų ir daugybė žaidimų idėjų. Šią vasarą bus išleistas naujas jo žaidimas „Pasakų Skrynelė“, lavinantis vaikų ir suaugusiųjų kūrybiškumą, vaizduotę ir nuoseklaus minčių dėstymo įgūdžius.

Autorius žaidimais susidomėjo ankstyvoje vaikystėje, neretai jų prisigalvodavo pats. Likimas lėmė, kad iš personalo vadybos vyras nėrė į vaikų stovyklų ir renginių organizavimą, kur įvairiausi žaidimai buvo kasdienybė. Tai vis labiau skatino kūrybiškumą. „Stengdavausi, kad tie žaidimai būtų įdomūs bei smagūs ir vaikams, ir man, nes, kitu atveju, nuolat veikdamas tai, kas nepatinka, būčiau pavargęs ir nelaimingas. O vaikai, matydami, kad vadovui irgi smagu žaisti tam tikrus žaidimus, labiau įsitraukia ir patiria daugiau džiaugsmo.“

respublika.lt