Aktualijos

50000 piliečių parašų rinkimo iniciatyvos: nuo užsieniečių teisinės padėties iki rinkiminių akcijų dėl alkoholio ir Astravo AE

Written by Redakcija · 1 min read

zigmas-vaisvila-  2016-05-12 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos ir Birželio 3-iosios grupės ir pilietinės iniciatyvos dėl 2015 m. lapkričio 26 d. Seimo priimto Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimų panaikinimo koordinatoriaus Giedriaus Kochankos spaudos konferencija Seime „50000 piliečių parašų rinkimo iniciatyvos: nuo užsieniečių teisinės padėties iki rinkiminių akcijų dėl alkoholio ir Astravo AE ”.Birželio 3-iosios grupė tęsia savo veiklą dėl piliečių iniciatyvos dėl 2015 m. lapkričio 26 d. Seimo priimto Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimų panaikinimo įstatymo projekto svarstymo Seime. Bendrų veiksmų su Seimo Mišriąja frakcija dėka šis įstatymo projektas įtrauktas į Seimo opozicijos klausimų darbotvarkę plenariniame 2016 m. gegužės 19 d. Seimo posėdyje. Pranešėjas – Seimo narys Audrius Nakas.

Šio projekto aktualumas tik didėja, nes ES ir Turkijos susitarimas atskleidė tikruosius nelegalų perkėlimo į Europos Sąjungą tikslus, o gegužės 10 d. Seime ES atstovybės Lietuvoje diskusijoje atvirai raginta priimti Vyriausybės vardu Seimė įregistruotas naujas Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pataisas, įteisinančias naujų lengvatų šiems nelegaliai į ES patenkantiems asmenims suteikimą bei palengvinimą jiems skubiai atsivežti į Lietuvą savo šeimų narius. Tariamai tokios įstatymo pataisos pritrauks į Lietuvą daug naujų investicijų.

Birželio 3-iosios grupė kviečia valdančiosios koalicijos partijas (socialdemokratų, darbo ir tvarkos ir teisingumo partijas), pasirašiusias susitarimą dėl šių imigrantų, nepamiršti laikytis šio susitarimo ir nepasiduoti ES spaudimui.

Galimybe pasinaudoti opozocijos formuojama Seimo plenarinių posėdžių darbotvarke siūlome ir Ramūno Karbauskio vadovaujamai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, praktiškai tuo pat metu rinkusiai 50000 piliečių parašų dėl prekybos alkoholiu apribojimo.

Gegužės 9 d. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai pradėjo rinkti 50000 Lietuvos piliečių parašų dėl įstatymo projekto nepirkti elektros energijos iš būsimos Astravo AE.

Birželio 3-iosios grupė kviečia šią populistinę politinę partiją sąžiningai atsakyti, kodėl jų partijos narės I. Degutienės vadovaujamas Seimas ir A. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė bei jų proteguojama Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė 2012 m. ignoravo signataro Zigmo Vaišvilos raštiškus prašymus kreiptis į Baltarusijos valdžią dėl tuo metu tik prasidedančios Astravo AE statybos ir atsakyti į klausimą, ar Lietuvos valdžia sutiko su šia Baltarusijos AE statyba?

Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams, kurie šį mėnesį formuoja Seimo opozicijos teikiamų įstatymų projektų darbotvarkę, šį įstatymo projektą, prasilenkiantį su realybe ir sveiku protu, taip pat siūlome įtraukti į gegužės 19 d. jų pačių formuojamą opozicijos Seimo plenarinio posėdžio privalomą svarstyti darbotvarkę ir nevarginti Lietuvos piliečių šiuo parašų rinkimu.

Gegužės 12 d. signataras Zigmas Vaišvila kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl šios parašų dėl būsimos Astravo AE elektros energijos nepirkimo įstatymo rinkimo akcijos, kaip sudėtinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Seimo rinkimų politinės kampanjos sudėtinės dalies, finansavimo kontrolės. Šios du mėnesius vyksiančios akcijos VRK įregistruotas koordinatorius Ž. Pavilionis ir kiti iniciatyvinės grupės nariai yra TS-LKD partijos kandidatai Seimo rinkimuose. Todėl šios parašų rinkimų akcijos finansavimas turi būti vykdomas tik iš šios politinės partijos specialios rinkimų sąskaitos.